Jag hatar undersökningar. Jag hatar alla typer av undersökningar: tandläkare, läkare, optiker… You name it. 

Via mitt jobb blir vi erbjudna att gå på hälsoundersökning, och det är ju bra. Eller egentligen så vet jag inte. Det är ju omdiskuterat det där. Företagshälsovården har alltmer gått från att rekommendera det gått till att säga att det i allmänhet kostar mer än vad det ger. Att det är bättre för arbetsgivarna att lägga dom pengarna på annat. Fast bästa alternativet är ju om man kan lägga pengar på både hälsoundersökning och förebyggande åtgärder (och självklart även åtgärder för sådant som redan är). Men nu kom jag från ämnet, tappade tråden. 

Häromdagen genomgick jag en hälsoundersökning. Jag verkligen avskyr undersökningar och blir jättestressad inför sådana. Denna gång var inget undantag. Samtidigt så visste jag att min taskiga kondition skulle vara ännu sämre än i vanliga fall då jag var förskyld. Jag har alltid varit jättekänslig för det, även när jag var som mest tränad och tränade uppåt fem sex gånger i veckan. Hade jag något på G så kände jag redan på uppvärmningen att allt inte stod rätt till. Jag lagar hellre en tand, utan bedövning än går till en undersökning. Jag går ju, men jag tycker inte om det. Så även denna gång. Mitt kolesterol var riktigt bra, likaså blodtryck och socker. Konditionen var bättre än jag trodde, om än inte bra. Men så kom ju det där som jag visste skulle komma. Det där som jag själv är så enormt medveten om. Det där som jag inte riktigt vet vad jag ska göra något åt. Min övervikt. Trots att jag har testat några olika dieter (även tallriksmodellen och lchf och Viktväktarna), minskat på mängden mat och ökat min träning så har jag inte lyckats gå ner i vikt. Tvärtom har dessa försök lett till att min ämnesomsättning har gått bananas, jag har fått mina symptom över fel medicindos och jag jag gått upp något kilo i vikt. Jag vet att mitt BMI ligger på fetma-nivå, men jag vet inte vad jag ska göra åt det. Jag trivs inte med det jag ser i spegeln (och inte heller när jag ser på kläderna och storleken på dessa), men jag vet inte vad jag ska göra för att gå ner. Det enda som lyckats få mig att gå ner är graviditet men jag kan ju inte gå omkring och vara ständigt gravid heller! Och de kilon som jag gått ner har jag också ett tag efter förlossning gått upp igen till min ursprungsvikt. Nu har jag i och för sig ”lyckats” samla på mig ytterligare tre kilon i och med mitt senaste försök att gå ner i vikt så nu väger jag mer än någonsin. Tidigare har jag legat still på den där maxvikten, och det oavsett vad jag gjort. Jag har då varken gått upp eller ner. 

Självklart så kom vikten upp och jag kände att jag blev gråtfärdig. 

”Låt oss säga att du gick ner några kilo…”

Jag tror att sköterskan då såg hur jag tog det och så tystnade hon. Och det var skönt. 

Jag skulle verkligen vilja gå ner, men som hon också sa, jag äter redan rätt nyttigt som det är även om jag ibland kan unna mig. Och jag skulle verkligen vilja få upp flåset och kunna träna, men som jag skrivit tidigare, jag vet inte när jag skulle hinna med det. Just nu har jag bestämt att prioritera familjen och barnen. När barnen är större, då ska jag minsann komma igång med tränandet ordentligt! Då finns det mera tid till det jag vill! Hoppas jag…

Sedan den dagen har jag känt mig deprimerad och ledsen. Ledsen över mina kilon. Ledsen för att det ska vara nästintill omöjligt att bli av med dom. Ledsen över vad de på sikt kan orsaka, även om allt nu är helt ok. Så när jag i veckan blev magsjuk så kände jag lättnad.  Nu skulle jag inte stoppa i mig något. Stoppade jag i mig något så skulle det i så fall komma upp igen. Och det kände jag trots att jag vet så väl att det är främst vatten man förlorar då. Och trots att jag vet att det inte skulle bli något minus på vågen på sikt, utan kanske tom tvärtom. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s