Nyårsmiddag

Nyår hade vi tänkt fira i Eskilstuna med goda vänner men de blev sjuka så vi fick stanna hemma. Efter lite funderande så bjöd vi hem A:s bror som varit i stan över jul och nyår och så började vi fundera på vad vi skulle äta. Barnens för- och varmrätt var given, E:s nyårsklassiker med korvsmörgås till förrätt och pasta med hjärtformad falukorv till varmrätt. Men vad skulle vi vuxna äta? Varmrätten ville A ha en annan klassiker, oxfilé provencale. Men förrätt då? Och efterrätt? Tillslut blev vår nyårsmeny denna (och fick föresten bedömningen ”ren njutning” av F, A:s bror):

Kronärtskockssoppa med rostad majs och chevre

2 kronärtskockor

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk sambal oelek

1 tsk äppelcidervinäger

2 dl creme fraiche (15%)

1 dl grädde (40%)

salt, peppar, oregano

1 liten burk majs (ca 165g)

50g getost, (president skalfri på rulle)

Skölj kronärtskockorna noga under rinnande vatten så att all smuts och grus försvinner. Skär av skaftet nära huvudet och tryck ner dem i en stor kastrull. Fyll upp med vatten så att det täcker kronärtskockorna, salta och koka under lock i ca 40 minuter.

Spara 4 dl av vattnet och häll av resten. Häll på kallt vatten så att skockorna svalnar. 

Plocka av bladen och använd exempelvis en degskrapa för att skrapa bort köttet längst in på bladen. Ta bort blomstråna och dela bottnarna till mindre bitar.


Hetta upp en kastrull med smör. Hacka löken och pressa vitlöken och ha i. Låt löken mjukna, ha sedan i grönsaksköttet och fyll på med avkoket. Låt puttra ca 5 minuter.


Häll på vinäger och ha i sambal oelek, kör sedan till en slät smet tillsammans med creme fraichen. Rör ned grädden och smaka av med kryddor.


Hetta upp ugnen till 275° och ställ sedan om den till grill. Låt majsen rinna av i ett durkslag. Tag en plåt med bakplåtspapper och bred ut majsen på det. Grilla i ca 10 minuter. Rör om lite då och då så att alla majskorn får jämn färg. Toppa soppan med lite majskorn och en skiva getost.

Oxfilé provencale
800 g hel bit oxfilé
1 kg potatis, ca 2-3 per person, helst fast vinterpotatis
0,5 dl olivolja
4 tomater

Till vitlökssmör: 

4 vitlöksklyftor

3 msk finhackad persilja

100 g mjukt smör

2 krm salt
1 krm nymalen vit- eller svartpeppar
Hacka persilja och lägg i en skål. Skala och pressa i vitlök. Blanda med mjukt smör samt lite salt och peppar. Ställ åt sidan i kylen. Du kan också rulla in vitlökssmöret till en rulle i smörpapper och lägga att stelna i kylen. Då får du snygga skivor att lägga på sedan.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och skiva potatisen i 0,5 cm tjocka skivor. Skölj den i ett durkslag så att stärkelsen sköljs av. Skaka av potatisskivorna och torka dem gärna lite med ex. lite papper. Hetta upp en stekpanna och ta fram en långpanna med höga kanter. Bryn potatisskivorna några i taget någon minut i stekpannan i olivolja. Salta och peppra samt lägg över i långpannan. Sätt in potatisen i ugnen.

Salta och peppra köttet och bryn det i olivolja runt om. Ta ut potatisen och lägg köttet på potatisskivorna.

Stek färdigt köttet i ugnen i ca 30-40 minuter tillsammans med potatisen. Mediumstekt får man när köttet är ca 63 grader.

Kryssa tomaterna i botten och ställ med fästet en i varje hörn samt sätt in när det är 20 minuter kvar. Dela dem horisontellt om de är stora.

Ta ut långpannan och lägg köttet att vila i 5 minuter i lite folie. Lägg ev. upp potatis och tomater på ett ugnssäkert fat och ställ in i ugnen så att det blir varmt.

Skär upp köttet i skivor, lägg tillbaka det på potatisen och lägg skivor eller klickar av vitlökssmör över köttet, sätt ugnen på grill och grilla allt hastigt tills smöret börjat smälta

Hallonmoussetårta  

Botten:

400 g mandelmassa

eller 200 g sötmandel och 200 g strösocker

4 st ägg

4 msk kakao

Fyllning:

6 st gelatinblad

5 dl vispgrädde

400 g hallon

1 dl florsocker

0.5 st rivet skal av citron

eller drygt 1 krm citronarom

Garnering:

200 g hallon

ev. några blad färsk citronmeliss

Botten: Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. ”Bröa” den smorda formen med potatismjöl eller kokosflingor (eller ströbröd men då blir inte tårtan glutenfri). Har man en bra form med non-stick-beläggning så behöver man egentligen inte smörja och bröa den för det fastnar ändå inte.

Tips: Börja tina hallonen till fyllningen redan nu och sätt på ugnen på 175°C.
Alternativ 1: Riv mandelmassan grovt. Alternativ 2: Mixa sötmandel och strösocker fint.
Lägg den rivna mandelmassan alternativt mixade sötmandeln och sockret i en bunke och tillsätt äggen. Vispa till en jämn smet (på lägsta hastighet med elvisp eller för hand).
Sikta i kakao och blanda till en jämn smet (lägsta hastigheten på elvispen går bra.)
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 20 minuter. Låt kallna.

Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en djup tallrik. Vispa grädden medelhårt. Mixa de tinade hallonen. Eventuellt kan man passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Tillsätt florsockret och mixa så det blir blandat.

Tvätta och torka av citronen. Riv av det yttersta gula på skalet med hjälp av ett rivjärn. Använder du istället citronarom hoppar du över detta steg.

Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull.
Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen. Viktigt: Tänk på att de mixade hallonen ska vara rumstempererade annars blir det lätt gelatinklumpar, tina i mikron om hallonmixen fortfarande är kall.
Tillsätt det rivna citronskalet (eller citronaromen) och hälften av den vispade grädden. Rör försiktigt till en jämn smet.
Vänd därefter ner resten av grädden och rör ihop till en jämn smet.
Häll hallonmoussen över kakan i formen. Täck över och ställ i kylen minst 2 timmar.
Garnering:
Lossa tårtan försiktigt från formen och lägg upp den på ett tårtfat. Dekorera tårtan med hallon och ev. citronmeliss.

  

  

En reaktion till “Nyårsmiddag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s