Förklara för mig 

Till mångt och mycket tycker jag att det är fritt fram för var och en tycka och tänka vad denne än vill, men det gäller bara  så länge ingen annan skadas. 

Den senaste tidens ökade flyktingströmmar till Sverige har nog ingen kunnat missa. Inte heller hur åsikterna går isär vad det gäller Sveriges hantering av flyktingarna. Och jag förstår både sidornas argument, i alla fall till en viss del. Jag håller med om att Sverige har inte råd idag att ha en bra barnomsorg, äldreomsorg, skolor och sjukvård. Men samtidigt, jag anser inte att vi heller kan stå här och titta på när människor dödas och inte göra något. Länderna runt de drabbade länderna går idag på knäna, att skicka mat, pengar och dylikt till dom är inte tillräckligt. Det förbättrar inte situationen så mycket. Det vi skulle kunna hjälpa till med på plats är att stoppa kriget. Men hur gör man det utan att förvärra allt? Och vilka alternativ finns det till att stoppa det genom att åka själva ner och kriga? Jag har inga svar, dock vet jag att jag vill inte åka ner och kriga. Jag vill inte heller att mina nära och kära ska åka ner och kriga. Och risken det innebär… Risken att de inte kommer tillbaka… Ja, då tycker jag alternativet att låta flyktingar komma hit är betydligt bättre! 
Det jag främst reagerar på, det jag rent ut sagt blir förbannad på är hur vissa människor som är emot Sveriges flyktingpolitik agerar. Jag reagerar på den hat som visas överallt. Jag förstår att man blir arg på regeringen/myndigheterna/de som är för flyktingmottagning men jag kan över huvudtaget inte förstå hur den kan vecklas till hat mot den enskilde flyktingen så att det slutar i våld, såväl fysisk som verbal sådan. Hur i alla sina dagar kan en person som söker efter ett bättre liv, ett liv över huvudtaget, vara skyldig till vad de svenska myndigheterna beslutar? Är det så konstigt att man som flykting väljer att leta efter ett liv, trygghet, fred? Vi svenskar gjorde det på 1800-talet. Under ca 70 år lämnade ca 1,5 miljoner svenskar landet i hopp om ett bättre liv, och då framförallt i Amerika. 1,5 miljoner människor. Då kan man ta i räkning att under samma period hade Sverige en befolkningsnivå på mellan 4-5 miljoner. 

Jag kan ärligt säga att levde jag i krig, fattigdom och missär skulle jag göra samma sak som dessa emigranter gjorde då på 1800-talet. Jag skulle göra samma sak som dagens flyktingar gör. Jag skulle leta efter något bättre. Jag skulle söka mig dit där jag fått höra att saker och ting faktist är bättre. Min undran till den som hatar den enskilde flyktingen, den som skriker, spottar och misshandlar en flykting för att denne har sökt sig hit till Sverige är att skulle inte du också göra detsamma om du stod i samma situation? Om du levde i missär, i djup fattigdom, med hot om att du och din familj svälter ihjäl, skulle du inte då försöka leta dig dit där ni har en bättre möjlighet att överleva, att få ett bra liv? Om du levde i ett land, härjat av krig, där du, din familj, dina nära och kära inte vet om ni kommer att överleva dagen då ni inte vet om ni kommer bli dödade av ett skott, en bomb, skulle inte du då söka säkerhet? Eller skulle du stilla sitta kvar och hoppas på det bästa? Ärligt?

Visst, det finns garanterat en del skitstövlar som kommer till landet. Visst det kommer säkert folk som vill utnyttja systemet. Men du som är emot invandringen, tror du verkligen att alla dessa människor kommer hit enbart för att ut utnyttja det svenska välfärdssystemet? Om du inte tror det, om du ändå hatar alla flyktingar, varför gör du det? Varför dra alla över en kam? Varför drar du inte alla norrmän över en kam, du vet ju att en norrman åkte 2021 ut till en ö och skadade över 100 oskyldiga människor, de flesta ungdomar, varför tror du inte att alla norrmän är kapabla till att göra detsamma? Du vet att -88 så dödade en finsk man en man, en kvinna och deras son i Åmsele, varför tror du inte att alla finnar är mördare de med? Du vet att en svensk 21-åring 2015 klädde sig i lång rock, mask och beväpnad med kniv och svärd gick till en skola och skadade flera personer, dödade två. Tror du att alla svenskar är mördare? Tänkte väl det! Samma sak gäller med allt annat, alla Stockholmare är inte snobbar, alla Norrlänningar är inte tystlåtna, alla män är inte våldtäktsmän, alla arbetslösa är inte lata, alla sjukskrivna är inte bidragsfuskare, alla invandrare och flyktingar har inte kommit hit för att leva på våra svenska bidrag och utnyttja det svenska välfärdssystemet, de har inte alla kommit hit för att fortsätta kriget här eller islsmisera Sverige eller vilka andra saker det nu är som människor oroar sig för. Så är det inte! Vi kan inte dra alla över en kam, vi kan inte låta människor lida i onödan och bara stå bredvid med armarna i kors och se på! Vi kan inte heller leva våra liv med ögonbindel och skygglappar och tro att Sverige är en rosaskimrande plats och att krig, svält och dylikt inte skulle kunna uppstå här. Det är alltför naivt!

Jag förstår den oro som många känner för den svenska ekonomin och och över alla kostnader som flyktingarna för med sig. Samtidigt så måste vi se längre. Fler människor betyder ökade behov. Ökade behov kräver fler skolor och barnomsorg, fler affärer, fler sjukhus etc. Det medför fler arbetstillfällen. Fler arbetstillfällen kräver fler människor i arbete, vilket leder till ökade skatteinkomster för kommuner, landsting och Sverige. Får vi in dessa människor in i samhället på ett bra sätt så tror jag absolut att vi alla kan tjäna på detta på sikt! Allra bäst är det med dom som redan kommer och har gedigen utbildningen och arbetserfarenhet med sig, dom behöver inte gå nio år i grundskola, tre år på gymnasium och år inom barnomsorg innan de kan börja jobba och på så vis betala in skatt. Vissa är klara för arbetslivet, medan  andra behöver mer innan de kan komma igång, men oavsett tror jag att de flesta har mycket som de skulle kunna bidra med. Ni som bara ser på kostnaderna idag, har ni över huvudtaget funderat på hur det kan bli på sikt om man idag satsar pengar? Eller ser ni bara kostnaderna kortsiktigt?

Det finns dock en sak som särskilt gör mig riktigt förbannad är att det finns människor som samtidigt som de förfasas över de ökade kostnader som denna flyktingström för med sig, genom sitt handlande gör att kostnaderna för flyktingarna ökar ytterligare. På grund av vissa  flyktingmotstpndares  agerande måste samhället ta till ytterligare  skyddsåtgärder, åtgärder som kostar. Poliserna måste öka sin närvaro vid flyktingförläggningar och andra platser där flyktingarna befinner sig. Räddningstjänsten måste åka ut och ta hand om skadade, släcka bränder på boenden för flyktingarna, kommuner och dylikt måste hitta nya lokaler, renovera nerbrunna, skaffa fram nya förnödenheter etc bara för att några idioter till flyktingmotståndare inte kan se hur deras handlande påverkar kostnaderna. Kostnaderna som de skrämt ser skjuta i höjden. Eller tror de att ”det inte drabbar någon fattig” när en byggnad brinner ner? Tror de inte att madrasserna, lakanen, kuddarna, täckena, övriga möblemanget i dessa flyktingmottagningar har kostat något och inte heller kommer att kosta något att ersättas? Eller tror de att deras agerande gör att övriga samhället ska ge upp och inte starta några fler boenden/mottagningar etc? Jag vet inte! Jag vet bara att jag blir så enormt förbannad över denna slöseri med samhällets resurser, resurser som redan innan är begränsade! Jag blir så förbannad över vissa människors oförmåga att tänka längre än vad näsan räcker (och i vissa fall inte ens så långt)! Och jag blir så förbannad på dom som beklagar sig över de ökade kostnader som den svenska flyktingpolitiken medför, och som sedan medvetet går i ren protest, med full medvetenhet går och ökar kostnaderna. 

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s