24 december – lucka 24

Jag gillar verkligen pasta. Och räkor. Det här receptet som Paolo Roberto har tagit fram är en riktig favorit för mina smaklökar

Pasta med vitlöksfrästa räkor och vitt vin
2 dl vitt vin
400 g spaghetti
300 g MSC-märkta kungsräkor
2 klyftor vitlök
2 små torkade chili (peperoncino)
4 msk olivolja
250 g körsbärstomater, delade
3 + 2 msk persilja, finhackad
salt

Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull. Lägg ner spaghettin så att den är klar samtidigt som tomatsåsen är tillagad och klar.

Värm upp olivolja i en kastrull/stor stekpanna, lägg i vitlök och peperoncino. Låt dem fräsa tills vitlöken börjar ta färg.

Lägg ner räkor, strö över salt, rör om och stek dem på låg värme i ca 3-4 minuter. Slå på vin och låt alkoholen koka bort. Ta upp räkorna och lägg dem på en tallrik. Plocka upp peperoncinon som kastas. Lägg ner tomatbitarna och 3 msk persilja i kastrullen/stekpannan, strö över lite salt. Låt puttra under lock på låg värme, i ca 5-8 minuter. Ta upp vitlöken som kastas, ställ pannan åt sidan.

Häll över den avrunna pastan i tomatsåsen när 1 minut av pastans koktid återstår. Låt den koka i såsen, i ca 1 minut, tills den är ”al dente”. Blanda noga och smaka av med salt. Det är viktigt med rätt sälta på den här rätten.

Blanda försiktigt ner räkorna i tomatsåsen utan att röra om (för att undvika att bitar av stjärtskal blandas med i såsen). Spara några räkor för att lägga överst på portionerna. Lägg upp spaghettin i djupa tallrikar. Toppa med räkor och strö över lite persilja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s