15 december – lucka 15

Ett arv från min finska rötter och som jag vill ha på julbordet

Karelska piroger
2 dl vatten, ljummet
250 g vetemjöl
250 g rågmjöl

Fyllning
500 g risgrynsgröt

Bad
2 dl vatten, kokande

Tillbehör
50 g smör, mjukt, gärna extrasaltat
2 st ägg, hårdkokta

Sätt ugnen på 275°. Vatten, salt och mjöl blandas och knådas till en smidig deg. Dela degen i 12 lika stora delar och kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna ovala plattor ca 18 cm långa. Bred ut risgrynsgröt ca 2 cm in från kanterna. Vik upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen 10-15 min. Koka under tiden upp smör i vatten. Doppa pirogerna hastigt en och en i vattenbadet. Lägg dem att svalna på galler. Hacka äggen och blanda med smör. Servera pirogerna ljumma med äggsmöret.

Eller gör som jag, hoppa över äggsmör och ät pirogen med smör och en skinkskiva på

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s