5 december – lucka nr 5

Fina gratängen
3 dl mjölk
2 gula lökar
1 morot
2 lagerblad
Ca 400 g nötfärs
2 msk mjöl
3 dl buljong
1 msk tomatpuré
1 tsk blandade örter
300 G tunt skivad zucchini
2 bifftomarer
2 msk majsmjöl
4 msk parmesanost
1 msk hackad persilja
Salt
Peppar

Koka upp en lök, morot och lagerblad. Dra av från värmen och låt stå i ca 30 min.

Bryn nötfärs och lök. Strö över mjöl och låt det fräsa under omrörning under ett par minuter. Rör ner buljongen lite i taget. Blanda tomatpurén med 2 msk vatten eller extra buljong och häll över köttet. Tillsätt örterna och smaka av med salt och peppar. Koka upp och låt köttet stå och sjuda på låg temperatur i ca 30 min.

Förväll zucchinin i kokande vatten i 2 min. Låt vattnet rinna av ordentligt. Lägg köttfärsen i en ugnsform, täck med zucchini och tomatskivorna.

Vispa ihop majsmjöl med lite av mjölken till en klimpfri redning. Koka upp resten av mjölken. Häll ner redningen i den varma mjölken. Fortsätt att röra om tills det är klimpfritt och har tjocknat.

Häll såsen över tomaterna och strö över parmesanosten. Ställ in i ugnen, 175 grader i 30-40 min tills gratängen är klar och har fått fin färg.

Smaklig spis!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s