Då har vallokalerna stängt för den här gången och man kan egentligen sammanfatta det hela med att människor kommer att bli lidande. Så skulle det bli oavsett hur man röstade.

På ena sidan, de som verkar bli den nya regeringen, har vi dom som vill göra om sjukförsäkringen. De som inte vill att sjuka ska hamna i kläm. Det låter ju bra. Jag tror att vi alla känner till någon som blivit utförsäkrad. Men samtidigt, dessa vill avskaffa RUT, något som många småbarnsfamiljer och gamla utnyttjar. Tex min mamma. Hon är pensionär och har lägsta möjliga pension. Efter upprepade proppar i ögonen så ser hon dåligt. Ok, vissa dagar bättre än andra, men likväl dåligt. Efter ett helt liv ”ute på golvet” hos ett av våra större företag så slets hennes kropp sönder och hon har problem med rygg, axlar och nacke. För henne är vissa hushållssysslor alltför tunga. Någon hemtjänst har hon inte blivit beviljad, hon anses inte vara tillräckligt dålig. Men när man hälsat på hos henne ser man det överallt. Det hon inte ser… Visst, vi, hennes barn kan ju hjälpa henne med detta! Men för mig blir det lite väl långt att åka över 22 mil, enkel väg, för att hjälpa henne regelbundet. För en annan av mina systrar är det 16 mil enkel väg. För en annan är det 34 mil. Det finns ju en syster till, hon bor 2 mil från mamma, hon kan väl hjälpa? Jo, hon kunde det för ett år sedan. Men inte nu längre. Inte efter den stroke som gjorde att hon numera enbart kan ta sig fram med hjälp av rullator. Som får ta färdtjänst vart hon än ska, även till din rehabilitering, om hennes sambo inte kan köra henne. Så för mamma har RUT varit räddningen. Nu har hon fått hjälp med att handla städa och få ett drägligt liv. Något som troligtvis nu kommer att försvinna.

På andra sidan har vi de som tycks bli förlorarna. De som har styrt ett Sverige som på senare år allt mer har visat missnöje. Ett Sverige som allt mer hamnat i kris. Men ett Sverige som jämfört med många andra länder har klarat de ekonomiska kriser som varit, förhållandevis bra.

De har jobbat för att få fler kvinnor att starta eget, de har fått fler utsatta, dvs personer med mindre utbildning i bagaget, att få jobb i form av olika RUT-jobb. De har försökt få ungdomar ut i arbete. Frågan är: om de åtgärder som de har gjort tas bort, vad kommer det att innebära för dessa personer? Hur många företag som jobbar med RUT-baserade tjänster att försvinna? Hur många kommer bli arbetslösa till följd av detta?

Nu låter det som jag helt är en anhängare av alliansen. Riktigt så enkelt är det inte. Jag tycker att dagens sjukförsäkring är skandalös och behöver absolut åtgärdas. Jag tycker inte att pensionärer ska beskattas mer än de som arbetar. Bara för att nämna några saker. Ja, jag röstade inom Alliansen den här gången, men det var mycket för att jag mer är rädd för att de förändringar som oppositionen vill införa kommer att medföra mer negativa följder för fler människor än vad ett fortsatt styre av Alliansen skulle medfört. Men jag kan ju ha fel. Det kan ju vara så att trots mina farhågor, att det kommer att bli bättre för fler. Det är vad man får hoppas för framtiden. För blir det inte så, så kan man fundera på vad det kommer att innebära i nästa val om fyra år och hur stor andel människor som kommer att missnöjesrösta då…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s