Lättnad

Många klagar på försäkringskassan och deras handläggningstider och mycket annat med dom. Idag vill jag göra precis tvärtom, hylla dom.

Jag gick ju för några veckor sedan ett läkarintyg och jag blev sjukskriven, en sjukskrivning som skulle sträcks sig fram till förlossningen, dvs läkaren skrev fram till och med den 26 juni. Men även om man har läkarintyg så är det inte säkert att försäkringskassan godkänner sjukskrivningen. Den 16 juni var det tänkt att jag skulle gå på föräldraledighet men i och med läkarintyget så visste jag inte riktigt hur jag skulle göra, skulle jag ansöka om föräldrapenning som planerat, och var det någon skillnad om man ansökte för hela veckan eller bara för någon enstaka dag? Så jag ringde och pratade med en person på FK och fick rådet att söka för sju dagar/vecka för att få full sjukpenning. Så det gjorde jag. Jag fyllde i alla blanketter med hjälp av min e-legitimation. Jag gjorde allt utom att skicka in min ansökan om sjukpenning för jag hann inte med med just då. Sen glömde jag bort att göra det tills igår då jag kom på att jag måste förlänga min ansökan om föräldrapenningen (hade bara sökt fram till beräknat då man ska fylla i orsak till föräldraledigheten dvs i mitt fall graviditet). Så igår skickade jag i samband med den fortsatta ansökningen om föräldrapenning pga graviditet även in min ansökan om sjukpenning, precis som jag hade blivit instruerad att göra av den handläggare som jag pratade med då när jag ringde FK. Idag ringde en handläggare och undrade över mina ansökningar då tydligen så skulle jag inte ha ansökt om föräldrapenning samtidigt som sjukpenning (missförstånd från min sida eller felaktig information från den handläggaren jag pratat med när jag skulle söka för första gången). Så vi redde ut det hela. Den handläggaren jag pratade med idag trodde inte heller att det skulle bli några problem med att jag skulle få sjukpenning.

Några timmar senare ringde telefonen igen.

Hej! Mitt namn är X och jag ringer från Försöjringskassan. Du hade ringt och ville veta hur det blir med din sjukpenning!?”

Nu var det ju inte riktigt så, så jag förklarade det hela och hur allt låg till. När samtalet var över så hade jag fått svar på min ansökan om sjukpenning. Det var inga som helst problem att få den beviljad! Behöver jag säga att det var en enorm lättnad att få detta besked? Nu skulle jag kanske även kunnat få förlängd sjukskrivning om jag hade vänt mig till mödravården, men jag känner ju att jag mår bättre nu, och jag vill ju inte utnyttja systemet i onödan! Den finns ju där för de som behöver det och om alltför många utnyttjar det så blir det allt svårare för de som behöver få rätt i sin sak. Redan idag kan det ju vara svårt i många fall! Hur som, min sjukpenning har blivit beviljad och från och med idag så är jag inte längre sjukskriven och går inte på sjukpenning utan nu är jag föräldraledig pga graviditet. Och jag måste säga att det känns bra, även om jag hade hoppats och trott att jag vid det här laget redan skulle vara föräldraledig för att bebis hade kommit.

Så, med detta inlägg så vill jag visa att FK kan vara bra och snabba, och att det behöver inte alltid vara så krångligt och omständigt. Visst, jag hade fått lite olika besked från olika handläggare men med tanke på att jag igår skickade in min ansökan om sjukpenning och idag få ett godkännande på det, det är snabbt jobbat! Och jo, jag skulle varit lika imponerad, om än inte
lika glad, även om min ansökan om sjukpenning inte hade blivit beviljad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s