Oro

Jag har nu allt mer börjat oroa mig för två saker. Det första är förlossningen. Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus som har Göteborgs två förlossnings avdelningar/BB har sedan lång tid tillbaka personalbrist, bristande lokaler och allmänt brister i sin vård vad det gäller just förlossning och eftervård. Personalen går på knäna och Göteborgs Posten har vid ett flertal tillfällen (senast idag) skrivit om bristerna. Och som överallt annars inom vården så blir det än mer märkbart nu i sommar och semestertider. Och ju längre bebis väntar med att komma ut, desto mer semestertider blir det. Och min oro växer. Nu har vi ju valmöjligheten att istället åka till Varberg (dit många av Göteborgs barnmorskor flyttar efter att ha slutat här i stan pga arbetsbelastningen), men det ligger ju ändå 30-40 minuter bort. Det är ju en ganska bra bit att åka… Men där ska situationen i alla fall vara bättre för så väl personal som för de som kommer dit för att föda. Som det är idag i Göteborg kan en barnmorska förlösa 3-4 barn på ett pass och det är tydligen inget ovanligt att de får jobba bortåt 50 timmar i veckan. Personalen mår verkligen dåligt och fackförbundet har fått till extra arbetsmiljöronder. Är det verkligen så det ska vara? Och vill jag verkligen föda under dessa omständigheter?

Den andra saken som oroar mig är amningen och för att den inte ska fungera. Med E hade jag verkligen jätteproblem med amningen, därav min oro. Henne delammade jag i sex månader, trots att jag fick höra frågan om jag verkligen skulle fortsätta amma.

”JAAA, det ska jag!”, svarade jag med tårarna sprutandes. Och såväl barnmorskan och psykologen på mödravården skalade på sina huvuden och insåg att det gick inte att övertala mig till något annat. Samma svar fick sköterskan på BVC liksom de på amningsrådgivningen. Och jag fortsatte amma. Och må dåligt. Nu har jag sagt att jag ska bara försöka tills A börjar jobba igen. Har det inte kommit igång tills dess, då ger jag upp det helt. Men frågan är, kan jag verkligen hålla det? Ge upp i förtid? Jag vet ärligt talat inte. Men samtidigt, jag vet ju att går jag inte det att fungera så kommer jag att må så dåligt om jag fortsätter att kämpa så att inte bara jag, utan hela familjen skulle bli lidande av hur jag mådde om jag fortsätter.

Så mina två stora rädslor just nu är personalbrist vid födseln och hur amningen kommer att fungera.

Vilka är dina största rädslor just nu?

4 reaktioner till “Oro

 1. Jag hade nog också valt Varberg när ni har den möjligheten nu när det är kaos i Göteborg. 30-40 min är ju för det mesta inget problem om det inte går jättefort. Ni måste väl inte bestämma er till 100% innan utan kan ha Varberg som första alternativ och om det sen känns fel då kan ni åka till Göteborg istället?

  Vi hade 75 min dit vi åkte och till närmsta i Örebro hade det varit 45 min. För mig var det självklart att åka den extra biten för att få en lugnare miljö vid förlossningen och slippa ”tidig hemgång” 6 timmar efteråt.

  När det gäller amningen så försök att inte tänka på det nu. Fungerar det inte nu heller så gör det helt enkelt inte det och då fungerar det utmärkt med ersättning. Vår tjej fick vi ju komplettera med ersättning då det inte riktigt räckte till ända till hon började äta gröt på kvällarna istället. Visst det kräver lite mer planering och fixande än bara amningen men det viktigaste är ju att liten mår bra.

  Håller alla tummar här att bebisen snart vill titta ut så du slipper vänta mer. Kram

  1. Äsch, skrev ett långt svar, men så hamnade fingret fel och allt försvann (sitter som vanligt vid telefonen, orkar inte sätta igång datorn som man aldrig vet om den fungerar och som tar 100 år att starta).

   När det väl är dags så tror jag att jag kommer att ringa och kolla läget här i Göteborg först och verkar det vara mycket hos dom så får det bli till att ringa Varberg. Men det beror ju också på hur snabbt allt verkar gå och hur det känns då. Med E tog det ju tid men i bakhuvudet spökar min mammas och mina systrars förlossningar. En av mina systrar föddes i taxi på väg till BB. Jag föddes 7-8 minuter efter att BM hade undersökt mamma och sagt att hon inte hade öppnat sig så mycket och att det skulle ta flera timmar till. Och för mina systrar har det gått fort, om än inte lika fort som för mamma.

   Vad det gäller amningen… Jag vet ju så väl! Och det bästa för alla i slutändan är om jag mår bra. Och det gör jag inte när jag sätter för höga krav på mig själv. Men likväl, även om jag tidigare har sagt att jag inte ska fortsätta försöka till absurdum, så som jag gjorde sist, så börjar jag tvivla på att jag kommer att klara av att hålla det när det väl är dags

 2. Ang bb, välj Varberg om det finns mer personal där..är det kaos redan nu i Gbg så blir det inte bättre av semestertider.
  Försök att inte oroa dig för
  Amningen redan nu. Kanske det rinner till mkt bättre nu? Isf har du oroat dig i onödan. Stress å oro är inte bra, så lägg det åt sidan (lätt för
  Mig att säga..men så försök) ersättning är så bra att bebis kommer växa fint på det + att A kan hjälpa till
  Med matning (letar efter positiva saker). Delamma om det finns lite
  Mjölk å he resten på flaska. Lova att du inte envisas att fortsätta om du bara mår dåligt av det.
  Kram

  1. Jag vet att det är så, men det är ju det mentala… A sa senast igår till mig att jag har skuldkänslor för allt, och det helt i onödan. Och jag vet ju innerst inne att barnen mår betydligt bättre om deras mamma mår bra, men ändå pressar jag mig själv alltför mycket och sätter stämpeln ”inte bra nog” på mig själv och så mår jag dåligt. Och så tar jag åt mig för att jag”vet” att det finns dom som dömer mig, fast jag samtidigt vet att de gör det mot bättre vetande då de inte kan sätta sig in i andras situation utan tror att världen är svart eller vit och att alla har det likadant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s