Fruktens vara eller icke vara

På senare tid har jag sett det debateras en hel del om matsäck och frukt till skola och förskola. På Facebook finns det till och med en grupp som heter Fruktkampen och som jobbar för att sådant ska helt förbjudas. Något som ofta lyfts upp i dessa sammanhang och som är ettan de främsta argumenten är att det är synd om de barn vars föräldrar inte har råd med frukt/matsäck och att dessa fruktstunder/utflykter ger barnen en utanförskap. I dagens ledare i GP skriver Malin Lernfelt om vad hon anser om saken, och jag kan inte annat än hålla med henne. Det är allmänt så mycket gnäll överallt om hur orättvist det är med saker och ting, men det är sällan det står något om hur bra vi egentligen har det! Och vad det gäller Fruktkampen…

För skojs skull så satte jag mig ner och räknade på hur mycket det skulle kunna kosta en fembarnsfamilj att skicka med ett äpple var till barnen, en gång i veckan. Och då räknade jag på det kilopris på de ekologiska äpplen som jag köpte idag, bara för att räkna högt. Dessa äpplen var väldigt stora, den jag valde ut i mitt exempel vägde 302g (vägd på brevvåg). Kilopriset för dessa var 26kr (plus några ören, men det skippar vi i beräkningen). Det ger oss en kostnad på 7:85 kr/äpple. Om vi säger som sagt var att det ska vara 5 sådana äpplen i veckan (antingen varje dag till ett barn eller fem barn som får ett äpple var att ta med sig till skola/förskola) och det är fyra veckor på en månad skulle den totala kostnaden per månad bli 157kr/månad. Visst, det är en stor summa om man har det knapert, men är det verkligen så stor att man absolut inte har råd? Jag förstår om det blir tufft någon månad men att det skulle vara så varenda månad? Dessutom, i mitt räkneexempel ovan räknade jag på något som kan ses som en ”lyxfrukt” med tanke på dess kilopris och att det var ekologisk frukt. Det brukar ju finnas betydligt billigare frukt i affären som alternativ. Och om inte annat så fungerar ju morötter väldigt bra som alternativt och dessa har ju i regel lågt kilopris. Så de 157kr som jag kom fram till i min beräkning är en väldigt högt satt summa. Så, med vetskapen om att göra folk ilska så ger jag härmed min åsikt:

Frukt till fruktstunder och önskemål om att barn ska ta med sig matsäck till utflykter ska även i fortsättningen vara ok!

Och vad det gäller utsattheten för de barn som kommer från fattiga hem… Visst, som barn vill man ofta vara som de andra och man vill i regel inte utmärka sig alltför mycket. Men att matsäcken ska vara så betydande… Nej, det kan jag inte hålla med om. Jag är själv uppvuxen i en familj som inte hade det lika bra ställt som mina klasskompisars familjer. Jag fick sällan nya kläder utan gick med ärvda, mina föräldrar tyckte det var onödigt att köpa dyra festis till matsäcken till utflykterna med skolan när den hemmagjorda saften var betydligt billigare (och enklare) liksom det hemmabakade brödet i jämförelse med limpmackor gjorda av köpebröd, och för att inte tala om att köpa mat på plats! Jag anser mig ha varit en rätt utsatt tjej i det stora hela då, men ärligt talat. Även om jag var väldigt retad, udda och kände mig allmänt utanför, så tyckte då i alla fall inte jag att det var jobbigt eller att min matsäck utökade min utanförskap. Absolut inte! Och då var jag som sagt var extremt tyst, blyg och försynt och ville bara vara en i gänget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s