Otacksamhet

Så här i jultider så uppmärksammas jag om och om igen över folks otacksamhet i allmänhet. Inte så att alla är otacksamma, men att så många är det…

Först så är det på jobbet. Har ens arbetsgivare en tradition att varken bjuda på julmat/julbord eller ge julklapp till sina anställda så gnälls det över att arbetsgivaren är snål och inte kam bjuda/ge något över huvudtaget. Spela roll om företaget står på gränsen till konkurs, något måste de ju bjussa på!

Får man en julklapp av arbetsgivaren så är det alltid någon som är missnöjd över det man får och så gnälls det över det. Det spelar ingen roll om det så är en bok eller ett presentkort där mottagaren själv får välja mellan flera olika saker, alltid är det någon som inte är nöjd och måste få gnälla.

Får man jultallrik så gnälls det över att det ”bara” var jultallrik och inte julbord. Och att jultallriken ”bara” innehöll så få saker.

Blir man bjuden på julbord så finns det alltid någon som gnäller över något med den. Antingen så var det för dåligt utbud, eller så smakade det inte bra, eller så var det på fel dag eller tid eller på fel plats eller… Och så fortsätter det.

Sedan kommer julen och julfirandet med nära och kära, och med den julklapparna. Och i samma veva som julklapparna öppnats så svämmar Familjeliv och andra forum över av alla trådar där folk är besvikna över julklapparna de fått. En är besviken över biobiljetterna denne fått, en annan över halsbandet, en tredje för presentkortet på ett fint SPA och en fjärde för något helt annat. Och mitt i det här kan jag inte låta bli att undra när blev vi så bortskämda? När blev vi så otacksamma? Är det ändå inte fantastiskt att man ändå får något? Att det är någon som tycker om en och i alla fall gör ett försök att ge något? Ok, alla är inte lika duktiga på att hitta på något speciellt, något väl genomtänkt, men likväl, de gör ett försök och de ger en i alla fall något. Och är det så att man vet med sig att ens nära och kära är dåliga på att ge det man önskar sig, varför inte helt enkelt föreslå att man inte byter julklappar med varandra? Eller varför inte själv köpa sig det man vill ha, slå in det i ett paket som man lägger under granen, och om inte annat skriva att det är från Tomten? Vad som helst utom att ställa till en scen och riva upp himmel och jord för något så värdsligt som en julklapp.

Sedan så måste jag erkänna att även jag har blivit besviken på julklappar jag fått, men då gjort mitt bästa för att hålla masken. Bäst minns jag när jag som liten fick en julduk av min farmor och farfar i julklapp. Visst var den fin, något annat kan jag inte påstå! Det var ju jag som hade köpt den året före till dom och då gett dom den i julklapp… Men trots min ålder, gissningsvis 8-10 år så ställde jag inte till med någon scen, trots att min kusin samma jul fick dyra julklappar och även kontanter av dom. Och jag, jag fick bara den där duken…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s