Ska det verkligen vara så här?

Vi har nog alla hört om krisen i sjukvården med bristande resurser som utmärker sig extra väl så här i semestertider i form av stängda avdelningar på sjukhusen, uppskjutna operationer, överbeläggning, patienter som skickas hem alldeles för tidigt och personalbrist då de nyexaminerade inte accepterar de låga lönerna utan söker sig till andra verksamheter och även till vårt västliga grannland Norge. GP har skrivit mycket om detta och i dagens tidning kan man läsa om en tjej som har två cancerdiagnoser. För två och en halv vecka sedan upptäckte hon en ny tumör i ljumsken. Under denna korta tid har tumören vuxit från storleken av en bondböna till att vara handflatestor! Då hon har två cancerdiagnoser, och då den nya tumören växer så snabbt borde hon ha opererats för länge sedan (om man nu kan säga så med tanke på att enbart två och en halv vecka har förflutit). Nu har hon i och för sig fått goda nyheter, hon får komma in i nästa vecka för att få en återbudstid till operation. Men från början var det sagt att hon skulle få vänta på operationen till slutet av september!

20130806-072218.jpg

Jag förfasas av denna historia! Ska det verkligen vara så här? Hur många människor ska behöva dö i köerna? Och vad kan vi göra åt detta katastrofala faktum? Jag förstår ju att pengarna är det som är problemet. När pengarna är problemet så finns det, vad jag kan se, två vägar att gå:

1) Dra ner på omkostnaderna och effektivisera
2) Öka budgeten

Vi är nog alla överens om att fler effektiviseringar och neddragningar är omöjliga att genomföras inom (sjuk)vården. Då återstår bara alternativ 2. Men hur ska man få in dessa pengar? Ta från andra konton? Men även dessa är ju tungt belastade! Öka skatterna? Personligen så betalar jag gladeligen mer i skatt om jag vet att pengarna går till sjukvården. Visst, nu när jag börjar jobba så får jag än en gång en bra lön, så för mig är det ju ok att betala en högre skatt. Även om det redan idag känns rätt frustrerande att veta att en del av min lön skattar jag bortåt 50% på…

Ett annat alternativ vore att man privatisera sjukvården och att den som kan och vill betala för sin vård kan få göra det privat, dvs lite så som det är i USA. Men detta är ingen 100% bra lösning anser jag. Alla ska ha rätt till samma vård, oavsett om man bor i slott eller koja! Så frågan är än en gång, är det möjligt att höja skatterna? Är svenska folket beredda att betala för att vi ska få en bättre sjukvård?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s