I väntan på mens eller plus

Nu i dagarna blir det 15 månader sedan jag gick till ”min” barnmorska och fick spiralen borttagen. 15 månader och än går jag och väntar på att få ett positivt graviditetstest. Visst, positivt test har jag fått, men den försvann snabbt, och det slutade med besök hos kvinnkliniken för att utesluta utomkveds då jag hade ont och för att jag dessutom skulle åkt på en tjänsteresa. Någon resa blev det inte för mig. Inte heller någon bebis. Nu, sju månader senare väntar jag fortfarande på ett plus. Jag hoppas ju på det nu idagarna. Samtidigt gör det mig rädd. Rädd för ett nytt missfall. Och nu vet jag ju att risken är stor med tanke på att min ämnesomsättning (som jag för övrigt medicinerat för i 10 år) inte är som den ska. Det vanligaste sättet att kolla ämnesomsättning på är via blodprov och mäta ett hormon, TSH. För ”vanliga” människor ligger gränsvärdet inom ett visst område, för gravida, eller för dom som önskar bli gravida, ligger referensvärdet på 1,0-2,0. Mitt ligger på över 3. Så skulle jag mot förmodan (hög TSH minskar dessutom fertiliteten) bli gravid nu så måste jag snabbt kontakta vården och höja min medicindos för att inte riskera missfall eller skador i centrala nervsystemet hos fostret.

Min läkare, som vet om att vi försöker bli gravida, tyckte trots det att jag låg bra till i värden, vilket jag inte, av förståeliga skäl kunde hålla med om. Så efter mycket tjat har jag nu fått en ny tid till honom. Den 18 ska jag träffa honom och hoppas då att han förstår betydelsen av korrekta värden. Annars så får jag vänta till den 19 december då mannen och jag ska påbörja barnlöshetsutredning. Där på fertilitetskliniken borde de i alla fall ha koll på ämnesomsättningens betydelse!

Här är ett test tagen fem dagar efter ägglossning, (=ÄL+5), dvs alldeles för tidigt för att det skulle finnas något att se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s